Clickmed
programare rapida la medic

Botulismul

Actualizat la data de: 08 Martie 2010

Definitie

Sus
Botulismul

Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, cauzata de o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute.

Exista trei mari tipuri de botulism:

1. Botulismul transmis prin alimente. Bacteriile daunatoare traiesc si se inmultesc in mediile cu foarte putin oxigen, cum ar fi alimentele ambalate sub forma de conserva in cutii inchise;
2. Botulismul transmis prin rani. Daca bacteriile patrund intr-o rana pot cauza o infectie foarte periculoasa, urmata de producerea de toxina botulinica la nivelul plagii;
3. Botulismul infantil. Cea mai frecventa forma de botulism, care apare dupa ce bacteriile (Clostridium botulinum) se inmultesc in tractul gastro-intestinal al copiilor mici cu varste intre 6 saptamani si 6 luni.
Toate cele trei tipuri de botulism reprezinta urgente medicale deoarece pun viata in pericol.

Cuprins articol

  1. Definitie
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Exista beneficii ale toxinei botulinice?
  5. Cand trebuie sa cerem sfatul medicului
  6. Diagnostic
  7. Complicatii
  8. Tratament
  9. Prevenire
  10. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Semnele si simptomele botulismului transmis prin intermediul alimentelor debuteaza dupa 12-36 de ore de la consum. Debutul botulismului infantil se produce tot in acest interval de timp, iar botulismul aparut la nivelul ranilor debuteaza dupa aproximativ 10 zile de la contactul infectant.

Botulismul transmis prin alimente si botulismul aparut la nivelul ranilor

Semnele si simptomele botulismului transmis prin alimente si ale botulismului aparut la nivelul ranilor sunt:
• Dificultate la deglutitie (inghitit) sau la vorbire;
• Slabiciunea muschilor fetei;
• Vedere dubla (diplopie);
• Probleme ale respiratiei;
Voma, ameteli si crampe abdominale;
Paralizie.

Botulismul infantil

Constipatie (deseori poate reprezenta primul semn al botulismului infantil);
• Tulburari ale musculaturii generale si probleme la mentinerea pozitiei capului;
• Plans diminuat, lipsit de vlaga;
• Tendinta pleoapelor de a se inchide;
Fatigabilitate;
• Dificultati la supt si hranire;
• Paralizie.

Cauze

Sus

Botulismul transmis prin alimente
Toxina botulinica patrunsa in organism prin intermediul alimentelor contaminate produce tulburari in functionarea nervilor, conducand la paralizie. Alimentele posibile de infectie sunt de obicei cele conservate, cu un continut scazut in acizi – precum fasolea, porumbul sau sfecla de zahar. Deseori aceste conserve sunt produse in gospodarii, mai degraba decat in industria alimentara. Alte alimente care se contamineaza foarte usor cu bacteriile ce produc toxina botulinica sunt cartofii copti si ardeiul iute.

Botulismul aparut la nivelul ranilor

Cand Clostridium botulinum patrunde intr-o rana se poate multiplica si produce toxina botulinica; acest tip de botulism apare cel mai frecvent la persoanele care isi injecteaza droguri de risc inalt – precum heroina - contaminate cu spori de bacterii.

Botulismul infantil

Copiii mici pot face botulism daca intra in contact cu sporii de Clostridium botulinum. Contaminarea este de obicei gastro-intestinala, iar sursele cele mai frecvent incriminate sunt mierea, siropul de porumb sau contactul cu pamantul contaminat de bacterii.

Exista beneficii ale toxinei botulinice?

Sus

Efectul paralizant al toxinei botulinice sta la baza utilizarii acesteia sub forma de medicament injectabil. Este vorba despre binecunoscutul Botox, medicament care contine o cantitate extrem de redusa de toxina botulinica si care este utilizat in atenuarea ridurilor faciale prin blocarea contractiei muschilor de la nivelul fetei. Alte utilizari ale toxinei botulinice in scop medical sunt tratarea blefarospasmului (zbaterii pleoapei) si a transpiratiei exagerate (hiperhidrozei).

Cand trebuie sa cerem sfatul medicului

Sus

Este indicat sa cereti sfatul medicului de fiecare data cand suspectati un caz de botulism, intrucat tratamentul precoce creste sansele de supravietuire. Alertarea serviciilor sanitare ajuta indirect si alte persoane care au consumat sau care pot consuma alimente alterate dintr-un lot de conserve contaminate.

Diagnostic

Sus

In vederea stabilirii diagnosticului de botulism, medicul va cauta eventualele semne ale slabiciunii musculare sau ale parezei. Medicul va va intreba in legatura cu alimentele consumate in ultimul interval de timp sau daca ati intrat in contact cu spori de bacterii prin intermediul unor plagi deschise.

In cazul in care se suspecteaza un caz de botulism infantil, medicul va va intreba daca micutul a consumat miere sau sirop de porumb in ultima perioada si daca au fost prezente fatigabilitatea sau constipatia.

Analiza materiilor fecale sau a vomei pentru a decela prezenta toxinei botulinice poate duce la confirmarea diagnosticului de botulism, dar astfel de investigatii necesita timp si de aceea examenul clinic efectuat de catre medic are cea mai mare importanta, intrucat poate stabili un diagnostic in timp util.

Complicatii

Sus

Avand in vedere ca botulismul afecteaza controlul musculaturii intregului corp, pot aparea numeroase complicatii. Cel mai mare pericol este cel reprezentat de paralizia musculaturii toracice, soldata cu incapacitatea de a respira. In aceste cazuri se poate ajunge la decesul persoanei afectate. Mai pot surveni si senzatia de oboseala musculara sau dificultati la inghitire (deglutitie).

Tratament

Sus

In cazul botulismului transmis prin intermediul alimentelor medicul poate administra medicamente care stimuleaza voma si miscarile intestinale, pentru a curata tubul digestiv de toxina. In cazul botulismului aparut la nivelul unei plagi deschise, medicul poate recurge la indepartarea chirurgicala a tesuturilor contaminate.

Antitoxina
In cazul botulismului transmis prin alimente si al botulismului aparut la nivelul ranilor injectarea de antitoxina botulinica reduce riscul de complicatii. Antitoxina se ataseaza de toxina circulanta si blocheaza actiunea acesteia asupra nervilor.
Antitoxina nu poate fi insa administrata la copii cu botulism infantil intrucat nu actioneaza pe germenii din tubul digestiv. Actualmente se testeaza actiunea unor imunoglobuline speciale care par a reduce durata si severitatea bolii.

Respiratia asistata
In cazul in care exista dificultati la respirat se poate recurge la ventilarea mecanica, procedura prin care un ventilator special introduce sub presiune aer la nivelul plamanilor prin intermediul unui tub introdus prin caile aeriene. Cuplarea la ventilatorul mecanic poate dura si cateva saptamani, pana ce efectele toxinei dispar treptat.

Recuperarea
Dupa disparitia efectelor toxinei botulinice pot fi necesare terapii complementare de recuperare, pentru a recapata abilitatile de vorbire si inghitire de dinaintea episodului de botulism.

Prevenire

Sus

Conservarea corecta a alimentelor
Asigurati-va ca utilizati tehnici corecte de conservare atunci cand doriti sa pastrati diverse alimente pentru o perioada mai lunga de timp, tehnici care au drept scop indepartarea tuturor bacteriilor care pot contamina alimentele:
1. Preparati termic alimentele in oala-minune (oala sub presiune) la 120 grade Celsius pentru cel putin 30 de minute;
2. Dupa ce deschideti conserva, fierbeti alimentele pentru cel putin 10 minute inainte de a le servi la masa.

Prepararea si pastrarea corecta a alimentelor
- Nu mancati alimente conservate in cazul in care recipientul in care se afla acestea este bombat sau in cazul in care produsele alimentare miros a ranced sau a stricat;
- Daca inveliti cartofii in folie inainte de a-i coace, mancati-i cat sunt calzi sau pastrati-i in frigider, nu la temperatura camerei;
- Pastrati mancarurile uleioase la frigider, eventual adaugand si putin usturoi.

Evitarea botulismului infantil si a botulismului aparut la nivelul ranilor
Pentru a reduce riscul de aparitie a botulismului infantil, evitati sa-i dati micutului sirop de porumb sau miere sub varsta de 1 an. Pentru a preveni botulismul aparut la nivelul ranilor precum si diferitele afectiuni transmise prin sange se recomanda evitarea consumului de droguri injectabile si ingrijirea corecta a plagilor deschise.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate