Clickmed
programare rapida la medic

Ce este acupresura?

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2017

Generalitati

Sus
Ce este acupresura?

Acupresura este o arta straveche de vindecare a afectiunilor prin apasarea cu degetele (in mod special) in anumite puncte cheie, care stimuleaza abilitatile de autovindecare ale organismului. Este o forma de terapie prin atingere (masaj), care are la baza combinatia dintre principiile acupuncturii si alte ramuri ale medicinei chineze.

Tehnica se bazeaza pe principiul acupuncturii - activarea unor terminatii nervoase sau a stimularii meridianelor in scopul reglarii energiilor corpului si a vindecarii bolilor - doar ca acest lucru nu se face prin intermediul acelor, ci prin masaj.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Scopul
  3. Termeni cheie
  4. Tehnica
  5. Mecanism de actiune
  6. Autotratament
  7. Masuri de precautie
  8. Avantaje
  9. Fluxul de energie si Reiki
  10. Citeste pe aceeasi tema

Scopul

Sus

Acupresura realizata de un profesionist poate avea dublu rol: de preventie, dar si de tratament. Scopul de baza este acela de a activa puterile vindecatoare ale organismului prin stimularea unor puncte-cheie care se gasesc in organism.

Acupresura poate contribui la vindecarea mai multor tipuri de dureri si boli: astm, alergii, raceala si gripa, sinuzite, dureri de cap, de dinti, disfunctii sexuale etc. Scopul este de a stimula si debloca circulatia chi-ului prin activarea punctelor specifice, denumite puncte de presiune sau acupuncte.

Termeni cheie

Sus

Pentru o intelegere si o invatare facila, ar trebui sa cunoasteti sensul celor mai des intalniti termeni in acupresura:

Punct de acupunctura sau acupunct - punctul care va fi stimulat in acupresura, cel asupra caruia se va exercita presiunea;

Chi - energia vitala universala, care sta la baza tuturor lucrurilor si fiintelor;

Meridian - canal prin care circula chi in organism;

Moxibustion - tehnica de acupunctura in care maestrul arde plante medicinale denumite moxa sau pelin, in scopul deblocarii punctelor energetice ale organismului si a instituirii starii de sanatate;

Shiastu - forma japoneza de acupresura;

Yin/Yang - componente opuse ale energiei universale (chi) care atunci cand sunt in armonie determina sanatatea individului.

Tehnica

Sus

Actiunea care se face in acupresura poate fi atat blanda, dar si energica; consta in masaj, frictiune, palpare, miscari circulare si include atat tehnici de masaj terapeutic, dar si terapii integrate, ca cele care contribuie la eficacitatea acupresurii, de tipul influentei psihice, energiei vindecatoare a organismului etc.

Spre deosebire de acupunctura, care necesita vizita la cabinetul unui specialist, acupresura se poate face si de catre o persoana neinitiata in mod special in aceasta arta.

Tehnicile de acupresura sunt usor de invatat si pot fi folosite pentru a oferi rapid, gratuit si eficient solutia la diverse simptome. Punctele energetice pot fi stimulate nu doar pentru a trata, ci si pentru a creste nivelul de energie al unei persoane, in scopul relaxarii si a inducerii unei stari de bine si de a stimula actiunea sistemului imunitar.

Metodele de presare si masaj a meridianelor energetice au ritmuri si intensitati diferite. Shiastu, de exemplu, cel mai cunoscut tip de acupresura poate fi destul de viguros, cu presiune ferma, aplicata in fiecare punct, timp de 3-5 secunde.

Stilul Jin Shin presupune apasarea cu delicatete a cel putin doua puncte energetice simultan, timp de un minut sau chiar mai mult. Tuina (tui na) si masajul thai sunt masaje care stimuleaza energia vindecatoare qi din punctele energetice, in timp ce masajul suedez cu ulei este mai degraba de relaxare.

Acupresura poate reprezenta o parte din tratamentul prescris de un medic (mai ales chinez), o sedinta de masaj terapeutic, un autotratament pentru durerile comune sau anumite boli.

Medicul care va face aceste recomandari va analiza cu atentie pacientul din punct de vedere fizic, mental si emotional, va masura pulsul, va examina limba si pielea si va observa conduita pacientului, pentru a putea oferi un diagnostic corect si pentru a sti care sunt meridianele dezechilibrate energetic.

Cand deficitul este localizat, medicul va recomanda exercitarea presiunii asupra anumitor puncte. Pe parcursul terapiei, specialistul in acupresura va evalua simptomele pacientului si starea sa generala de sanatate.

In timpul sedintei de acupresura, pacientul va sta intins pe o masa speciala, imbracat in haine subtiri. Specialistul va palpa usor abdomenul si alte parti ale corpului pentru a determina dezechilibrele energetice.

Apoi, terapeutul va lucra cu diferite meridiane, care corespund organelor afectate. Profesionistul va folosi diverse tipuri de miscari ale degetelor si va exercita diferit presiunea asupra acupunctelor in functie de rezultatul dorit: cresterea energiei chi sau dispersarea ei in diferite puncte.

Se va observa si se va directiona fluxul de energie in corpul pacientului, in timpul sedintei. Uneori poate fi necesara introducerea tehnicii moxibustion.

O sedinta de acupresura este, in general, o experienta foarte placuta si cu beneficii imediate. Pentru afectiunile cronice pot fi necesare mai multe interventii pentru a calma simptomele si a ameliora boala. Specialistul foloseste pentru realizarea masajului degetele, mainile, coatele, dar si genunchii. Durata este intre 5 si 15 minute.

Mecanism de actiune

Sus

Boala este considerata rezultatul unui dezechilibru organic, dar si al energiei chi din organism. Medicina chineza a dezvoltat sisteme complexe de relationare a organelor cu simptomele fizice si cele mentale si a elaborat tratamente corespunzatoare folosind meridiane si retele ale punctelor de presiune, care sunt clasificate si numerotate.

Acupresura incearca sa stimuleze punctele de pe meridianele chi, de la nivelul pielii, prin deblocarea si manipularea lor, in primul rand, manuala.

Autotratament

Sus

Acupresura este usor de invatat odata ce se cunoaste pozitia acupunctelor si meridianelor de pe corp. Avantajul este ca se poate aplica aproape oriunde si poate fi o forma de tratament care se poate realiza cu usurinta la domiciliu, atat asupra adultilor, dar si asupra copiilor.

In timpul tratamentului sau autotratamentului prin acupunctura, atitudinea mentala (psihica) trebuie sa fie pozitiva (energia unei persoane trebuie sa contribuie la dezvoltarea starii de sanatate a altei persoane) si pacientul calm si relaxat. Se recomanda imbracamintea lejera si subtire.

Se vor aplica tehnici generale pentru stimularea energiei din punctele de presiune:
- tonifierea are rolul sa fortifice energia chi cu un nivel scazut - si se face prin apasarea degetului mare intr-un punct fix, cu o presiune constanta, timp de doua minute.
- dispersia va imprastia energia chi blocata sau care stagneaza - se va masa usor, in sens circular, cu degetul mare pe punctul energetic, timp de doua minute.
- pentru echilibrarea energiei chi intr-un acupunct se va utiliza palma pentru a acoperi punctul si se va lovi cu blandete zona timp de aproximativ doua minute.

Chiar si dvs., cunoscand punctele al caror masaj determina vindecarea, puteti sa va aplicati aceasta tehnica. Pentru acest lucru trebuie sa cunoasteti tipurile de meridiane si modurile prin care le puteti echilibra.

Pentru a trata afectiunile comune de la raceli la dureri de cap, exista mai multe puncte de presiune usor de gasit si de memorat:

- Pentru dureri de cap, dureri de dinti, sinuzita, dureri in partea superioara a corpului se va actiona punctul LI4. Acesta este localizat intre degetul mare si aratator, pe partea superioara a mainii. Apasand cu degetul mare de la mana opusa pe partea exterioara a mainii si degetul aratator al aceleiasi maini pe interiorul mainii, se aplica o presiune (ca o ciupitura), care se mentine timp de doua minute. Femeile gravide n-ar trebui sa apese acest punct.

- Pentru calmarea starilor de nervozitate si pentru stimularea digestiei gasiti punctul CV12, care este localizat la patru degete deasupra buricului, in centrul abdomenului. Echilibrati energia folosind palma, prin batai usoare asupra punctului respectiv, timp de cateva minute

- Pentru stimularea sistemului imunitar, localizati punctul TH5, din partea din spate a antebratului, la doua degete deasupra incheieturii.
Folositi tehnica de dispersie sau presiune circulara aplicata cu degetul mare sau aratator, timp de doua minute pe fiecare brat.

- Pentru dureri de cap, congestia sinusurilor si reglarea tensiunii arteriale gasiti GB20, doua puncte situate la baza craniului, chiar in spatele oaselor capului de langa urechi.

Utilizati dispersia timp de doua minute pentru acest punct. Tot in acest scop cautati punctul yintang, situat in zona fruntii, intre sprancene. Dispersati-l cu presiune usoara timp de doua minute, pentru a va relaxa si a calma durerile de cap.

Masuri de precautie

Sus

Acupresura este o tehnica sigura, dar cel mai bine ar fi sa fie realizata de catre un specialist. Ar trebui sa cereti sfatul profesionistilor atunci cand aveti indoieli legate de simptomele dvs. sau de punctele de presopunctura.

Daca suferiti de o boala cronica, tratamentul pur simptomatic poate agrava afectiunea. Acupresura nu trebuie aplicata pe zonele cu rani, inflamatii, abcese, eruptii cutanate, varice, vezicule, tesut cicatrizat. Punctele energetice legate de reglarea tensiunii arteriale nu ar trebui stimulate la femeile insarcinate sau la hipertensivi.

Avantaje

Sus

Acupresura presupune ameliorarea durerii, echilibrarea organismului si mentinerea unei stari optime de sanatate. Prin apasare si presare, aceste meridianele sunt eliberate de tensiune, se imbunatateste circulatia sangelui, se aduce corpul intr-o stare de relaxare si vitalitatea corpului concentreaza energia, grabind vindecarea. Prin eliberarea de stres, aceasta terapie creste rezistenta la boli si imbunatateste starea generala de sanatate a organismului.

Presopunctura poate ajuta la ameliorarea:

- durerilor de cap - migrene;
- durerilor de spate;
- durerilor de dinti;
- durerilor la modul general;
- depresiei, anxietatii, nervozitatii, dezechilibrului emotional, frustrarii, iritabilitatii;
- problemelor de memorie, insomniei;
- starilor matinale de greata;
- raului de miscare;
- stresului, oboselii;
- bolilor de piele - acnee, eczeme;
- alergiilor, astmului;
- bolilor de picioare, reumatismului articular;
- gripei si a racelii, sinuzitei;
- constipatiei, diareei;
- crampelor;
- oboselii ochilor;
- bufeurilor, sindromului premenstrual;
- problemelor sistemului genital masculin si feminin (impotenta, infertilitate);
- problemelor aparute in sarcina;
- retentiei de apa;
- tendinitei si a sindromului de tunel carpian.

Fluxul de energie si Reiki

Sus

Prin intermediul punctelor de acupresura sunt actionate forte energetice. Fluxurile de energie (cunoscuta drept Chi sau Qi) sunt eliberate prin presiunea sau atingerea meridianelor energetice.

Punctele energetice echilibrate si vindecate sunt puncte de intrare ale organismului pentru energia fortei vitale. Sursa de energie vitala sta la baza tehnicilor de aparare a artelor martiale, dar si la baza practicilor traditionale de vindecare.

Fluxul energiei vitale vindecatoare reglementeaza circulatia sangelui, functia si echilibrul organismului uman. Studierea amplasarii si a modului de actiune asupra punctelor de acupresura, reprezinta solutia pentru transformarea energiei in energie pozitiva si pentru invatarea tehnicilor de masaj terapeutic.

Invatati cum sa vindecati, prin directionari de energie (Reiki), prin intermediul punctelor de acupresura. Canalizarea energiei Reiki prin meridianele de acupresura va va permite sa atingeti cel mai inalt nivel de cunoastere (al medicinei chineze traditionale) in vindecarea trupului - acesta fiind idealul.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate