Clickmed
programare rapida la medic

Spondilita anchilozanta

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2013

Ce este spondilita anchilozanta?

Sus
Spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta este o suferinta reumatica inflamatorie cronica cu o etiologie inca incomplet elucidata care afecteaza in principal scheletul axial. Spondiloartrita este un tip de artritra care cauzeaza in principal inflamarea coloanei vertebrale si a incheieturilor.

Anchiloza inseamna fuziune si spondiloza inseamna inflamarea coloanei vertebrale. Spondiloartrita in stare avansata poate conduce la aparitia unor formatiuni osoase pe coloana vertebrala ce determina modificarea pozitiei coloanei vertebrale (coloana ramanane intr-o pozitie fixa si pacientul nu se mai poate mobiliza). Adesea primele simptome ale spondiloartritei apar treptat si pot include dureri frecvente si rigiditate in partea inferioara a spatelui.

Evolutia bolii se deruleaza pe termen lung. Datele epidemiologice actuale indica faptul ca spondilita anchilozanta este cel putin la fel de frecventa precum artrita reumatoida, astfel ca in functie de prevalenta antigenului HLA B27 intr-o populatie selectata, incidenta spondilitei anchilozante este cuprinsa intre 0,5 si 1,9%.

Incidenta este de 2 - 3 ori mai mare la barbati, mai frecvent la barbatii tineri, cu debut in decada a treia de varsta. Studiile recente arata ca pacientii sunt afectati de boala in perioada cea mai productiva a vietii, iar evolutia bolii severa, cronica, invalidanta face ca un numar mare de bolnavi sa-si intrerupa prematur activitatea profesionala sau sa nu se poata angaja, ceea ce determina cresterea substantiala a costurilor sociale ale bolii.

Cuprins articol

  1. Ce este spondilita anchilozanta?
  2. Generalitati
  3. Epidemiologie
  4. Diagnostic si tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Generalitati

Sus

-In afara de durerea de spate, alte simptome pot fi: pierderea poftei de mancare, oboseala, anemie si inflamarea ochilor (uveita), manifestari digestive.
-Aproape 30% din cei care sufera de spondiloartrita sufera de simptome sistemice.
-Aproape o jumatate din pacientii ce sufera de spondiloartrita prezinta o inflamatie asimptomatica la nivel intestinal, iar la un procent de 5% sau 10% dintre pacienti aceasta se poate transforma intr-o boala inflamatoare a intestinului ce prezinta simptome.
-Pe masura ce boala avanseaza coloana vertebrala se poate inflama, limitand astfel mobilitatea pacientului.
-Deoarece resimt durere cand se apleaca, multi dintre pacienti recurg la o pozitie inclinata a corpului care le afecteaza postura.

Epidemiologie

Sus

-Exista cel putin jumatate de milion de oameni in Statele Unite ale Americii de care se stie ca sufera de spondiloartrita, insa numarul bolnavilor ar putea fi mult mai mare, deoarece aceasta boala este greu de diagnosticat.
-Barbatii sunt de trei ori mai predispusi la aceasta afectiune decat femeile.
-De cele mai multe ori spondiloartrita se dezvolta intre varstele de 15 si 40 de ani.
-Desi gravitatea spondiloartritei difera de la persoana la persoana, unii pacienti devin invalizi; cei care sufera de spondiloartrita progresiva pot suferi multiple deformari.
-Cauza este necunoscuta, insa bagajul genetic are un rol important : 95% din pacientii ce sufera de AS prezinta un marker genetic comun, insa doar pentru ca o persoana are acest marker genetic nu inseamna ca va dezvolta si aceasta boala.

Diagnostic si tratament

Sus

Spondiloartrita poate fi diagnosticata datorita simptomelor specifice, prin examen clinic, teste de sange, radiografii, RMN.

Tratamentele clasice pentru spondiloartrita includ medicamente anti-inflamatoare, agenti modificatori de boala, steroizi, care actioneaza asupra simptomelor, dar nu opresc progresia bolii.

Terapia biologica (agentii anti-TNF) a dovedit o actiune eficienta atat in tratarea simptomelor bolii cat si in oprirea progresiei leziunilor articulare.


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate