Clickmed
programare rapida la medic

Screeningul cancerului endometrial

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Screeningul cancerului endometrial Vezi galerie foto

Ce este screeningul?

Screeningul reprezinta totalitatea investigatiilor efectuate pentru a afirma sau infirma prezenta cancerului, inaintea aparitiei simptomelor. Acestea pot descoperi cancerul in stadii incipiente. Daca se descopera tesuturi atipice sau cancere in stadii precoce, acestea sunt mult mai usor de tratat. Atunci cand simptomele apar, deja cancerul este intr-o faza avansata.

Oamenii de stiinta studiaza incidenta in populatie a diferitelor tipuri de cancere si de asemenea factorii de risc legati de mediul inconjurator si de stilul de viata. Aceste informatii sunt necesare pentru a selecta anumite persoane care vor fi testate, pentru a stabilii teste de screening si la cat timp aceste teste se vor repeta. Testele de screening se fac inainte de a dezvolta simptome de cancer si este important de stiut, ca daca se efectueaza anumite teste nu inseamna obligatoriu prezenta cancerului.

Cancerul endometrial

Cancerul endometrial reprezinta transformarea maligna (cancer) a celulelor de la nivelul endometrului.
Endometrul este tesutul superficial care acopera suprafata interna a uterului. Uterul este un organ cavitar, muscular, situat la nivelul pelvisului, unde se dezvolta fetusul. La femeile neinsarcinate uterul are dimensiuni de aproximativ 6 cm.Cancerul endometrial este diferit de cancerul tesutului muscular al uterului, care se numeste sarcom uterin. In Statele Unite cancerul de endometru are cea mai mare frecventa din totalitatea cancerelor sistemului de reproducere feminin .Numarul de cazuri noi de cancer endometrial a scazut din 1978 pana in 1988, cu evolutie stationara ulterioara. Numarul de decese prin cancer endometrial a scazut din 1974.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Factori de risc
  3. Teste screening pentru cancer endometrial
  4. Riscurile screeningului
  5. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Cancerul endometrial este mai frecvent la femeile de culoare alba decat la cele de culoare neagra, la acestea din urma avand insa, evolutie si prognostic mult mai prost. Patalogia asociata si anumite medicamente pot creste riscul de a dezvolta cancer endometrial.

Orice factor care creste sansa de a dezvolta cancer se numeste factor de risc.

Factori de risc pentru cancerul endometrial sunt:

-tratament cu tamoxifen pentru profilaxia cancerului de san
-contraceptive care contin numai estrogen (preparatele combinate cu progesteron nu par a fi un factor de risc pentru cancerul endometrial)
-exces de greutate
-alimentatie bogata in grasimi
-nulipara (femeie care nu a nascut niciodata)
-debutul menstruatiei la varsta foarte mica
-menopauza instalata la varsta inaintata
-genele mostenite care predispun la cancer colorectal nonpolipozic (HNPCC)
-rasa alba.

Teste screening pentru cancer endometrial

Sus

Anumite teste de screening sunt utilizate datorita faptului ca sunt utile in descoperirea cancerului in faza incipienta si astfel scad mortalitatea prin aceste cancere. Alte teste au fost folosite pentru descoperirea cancerului la anumite persoane, dar nu si-au dovedit utilitatea in trialurile clinice, in scaderea mortalitatii.
Oamenii de stiinta studiaza care teste de screening au cele mai putine riscuri si cele mai multe avantaje. Trialurile de screening pentru cancer, sunt realizate pentru a arata daca detectia precoce a cancerului (a descoperi cancerul inainte de aparitia simptomelor) scade riscul de deces. Pentru anumite tipuri de cancere, descoperirea si tratarea intr-un stadiu incipient va creste sansa de vindecare.Nu exista teste screening standard sau de rutina pentru cancerul endometrial, acestea fiind inca in faza de studiu.

Testele studiate pentru detectarea cancerului endometrial sunt urmatoarele:

Testul Papanicolau

Acesta se realizeaza prin recoltarea de celule de la nivelul vaginului si al colului uterin, cu ajutorul unei spatule sau periute de grataj. Celulele se vor etala pe o lama si dupa diverse procedee de fixare, se vor analiza la microscop, unde se vor detecta eventualele anomalii celulare. Aceasta procedura se numeste test de citologie sau Papanicolau

Ecografia transvaginala

Ecografia transvaginala este un procedeu prin care se poate vizualiza vaginul, uterul, trompele uterine si vezica urinara. Sonda de ecografie (care se introduce in vagin) trimite unde cu energie inalta (ultrasunete) care sunt reflectate inapoi de catre suprafata examinata. Aceste ecouri sau sunete reflectate, formeaza o imagine a tesuturilor examinate, numita sonograma. Cu ajutorul acestor imagini pot fi identificate tumorile. Acest test este recomandat in caz de sangerari vaginale anormale

Prelevarea de endometru

Prelevarea de endometru consta in recoltarea de tesut endometrial, prin introducerea unui tub subtire si flexibil, prin colul uterin in interiorul uterului. Acest tub este folosit pentru a razui si a capta o mica parte de tesut endometrial, in vederea prelevarii. Medicul anatomopatolog va examina la microscop acest fragment si va cauta in special celulele canceroase. Acest test este recomandat in caz de sangerari vaginale anormale. In cazul aparitiei de sangerari vaginale anormale este necesar consultul de specialitate.

Riscurile screeningului

Sus

Testele de screening pot avea riscuri. Alegerea testelor de screening poate fi dificila. Nu toate testele de screening sunt folositoare si foarte multe dintre ele prezinta riscuri. Inainte ca aceste teste sa se efectueze, trebuie discutate aceste riscuri cu un medic specialist. Este importanta cunoasterea riscurilor si eficacitatea testelor in scaderea mortalitatii prin cancer.

Riscurile testelor de screening pentru cancerul endometrial sunt urmatoarele:

-descoperirea cancerului endometrial nu va imbunatatii sanatatea femeii sau nu va creste speranta de viata
-aceste teste de screening nu vor imbunatatii sanatatea sau speranta de viata in cazul in care cancerul endometrial se afla intr-o stare avansata si deja a metastazat (s-a raspandit in alte parti ale corpului)
-anumite cancere nu vor avea niciodata simptome sau nu vor fi niciodata amenintatoare de viata, dar descoperite prin testele de screening acestea pot fi tratate; nu se cunoaste daca tratamentul acestor cancere va creste speranta de viata mai mult decat daca nu ar fi fost tratate, iar aceste tratamente pentru cancer pot avea efecte adverse foarte serioase.

Rezultate fals negative

Testele de screening pot avea rezultate in limitele normale, chiar si atunci cand este prezent cancerul endometrial. Femeile care primesc rezultate fals negative (rezultate care arata ca nu exista cancer desi acesta este in realitate), vor inceta sa mai mearga la control medical periodic chiar si in prezenta simptomelor.

Rezultate fals pozitive

Rezultatul testelor de screening se poate fi anormal chiar daca nu exista cancer. Rezultatul fals pozitiv (care indica prezenta unui cancer desi acesta in realitate nu exista) poate cauza anxietate si de obicei este urmat de mai multe teste (cum ar fi biopsia) si poate fi un factor de risc.

Reactii adverse

Efectele secundare ale testelor de screening pentru cancerul endometrial pot include:

-disconfort
-sangerari
-infectii
-perforatia uterului (rara).

De retinut!

In cazul in care exista intrebari despre riscul de a face cancer endometrial, sau despre necesitatea testelor de screening, este necesara consultarea medicului personal sau de familie.


Medici specialisti Imagistica Medicala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate