Clickmed
programare rapida la medic

Raceala la copii

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati

Sus
Raceala la copii

Raceala este o infectie a tractului respirator superior- a nasului si a gatului, ce poate fi determinata de mai mult de 250 de tipuri de virusuri, dintre care rhinovirusurile sunt cele mai obisnuite.

Raceala dureaza de obicei o saptamana, dar poate persista mai mult la copii.

Copiii au in medie 6 8 episoade pe an, sezonul durand din septembrie pana in martie sau aprilie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Profilaxie
  4. Tratament ambulatoriu
  5. Tratament medicamentos
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

- rinoree (secretii nazale abundente);

- stranut;

- reducerea simtului gustativ si olfactiv;

- durere in gat;

- tuse.

Profilaxie

Sus

Raceala este greu de prevenit, dar exista cateva metode de a o evita:

- evitarea contactului cu cei infectati;

- spalarea mainilor dupa contactul cu o persoana bolnava;

- retinerea copiilor acasa in perioada cand sunt bolnavi, pentru a evita raspandirea virusului;

- copilul va fi invatat sa-si acopere gura si nasul cand tuseste sau stranuta;

- copilul va fi impiedicat sa-si atinga ochii, nasul sau gura: germenii sunt raspanditi cand o persoana atinge un obiect contaminat cu germeni si apoi isi atinge ochii, nasul sau gura.

Tratament ambulatoriu

Sus

Antibioticele sunt ineficiente impotriva racelii. Acestea trebuie folosite numai cand sunt semne clare de infectie bacteriana, cum ar fi tusea persitenta cu expectoratie mucoasa. Indicatiile pentru ingrijirea copiilor raciti sunt:

- repaus la pat

- ingestia unor cantitati mari de lichide

- tratamentul febrei cu acetaminofen (Tylenol, Panadol pentru copii) sau ibuprofen, administrate in functie de instructiunile de pe cutia medicamentului sau la indicatia medicului (nu se administreaza aspirina din cauza riscului de aparitie a sindromului Reye, o afectiune cerebrala brusca, uneori fatala, aparuta la copii intre 4 – 12 ani dupa varicela sau gripa, asociata uneori cu administrarea aspirinei)

- in camera copilului aerul se va umidifica pentru a-l face mai usor de respirat

- curatarea nasului se face prin aspiratie: la copiii mici, se foloseste o pompa de aspiratie din cauciuc pentru a indeparta secretiile; copiii mai mari pot sufla nasul, dar suflarea fortata a nasului poate transmite secretiile in tubul auditiv sau sinusuri

- nasul uscat sau infundat: este important de retinut ca in majoritatea cazurilor orificiul nazal este obstruat de mucusul uscat, iar suflarea nasului nu-l poate indeparta.

Pentru a fluidifica mucusul se folosesc picaturi nazale cu apa salina, care pot fi achizitionate de la farmacie. La un minut de la folosirea picaturilor, se aspira usor secretiile nazale cu o pompa de aspiratie din cauciuc.

Tratament medicamentos

Sus

Exista medicamente care se elibereaza la farmacie fara reteta medicala. Pe cutia medicamentului sunt scrise urmatoarele informatii:

- doza de medicament;

- intervalul de timp la care se administreaza;

- substantele continute de medicament;

- avertismente asupra medicamentului;

- siguranta medicamentului la copii.

Daca pe cutia medicamentului nu este scrisa doza pentru copii sub 12 ani, medicul sau farmacistul va fi intrebat daca medicamentul este sigur pentru copil si care este doza de administrare.

Daca medicamentul contine alcool, cum ar fi siropurile de tuse, medicul va fi intrebat asupra sigurantei administrarii la copil.

Copilul cu gripa, raceala, varicela, nu va primi aspirina sau alta forma a acesteia din grupa salicilatilor fara acordul medicului. Aspirina sau alti salicilati administrati la copiii cu simptomatologie de gripa, raceala sau varicela poate determina o afectiune rara dar uneori fatala, numita sindromul Reye. In locul acestora se poate administra acetaminofen.

Tratamentul prescris de medic

Medicul va fi intrebat despre medicamentul prescris:

- ce este medicamentul si la ce foloseste;

- daca poate interactiona cu alte medicamente administrate concomitent;

- intervalul de timp de administrare;

- cat de repede se vor vedea efectele medicamentului;

- daca are efecte adverse;

- ce trebuie facut cand apar efectele adverse;

- daca mai este necesara administrarea medicamentului cand starea copilului se amelioreaza;

- daca exista o versiune mai ieftina a medicamentului care poate fi folosita.

Masurarea medicamentelor

Medicamentele lichide sunt insotite de un dop, o lingura sau o seringa, pentru a masura exact doza de administrare. Acestea sunt mai exacte in masurarea cantitatii de medicament, decat lingurile de bucatarie care pot fi diferite ca volum. De exemplu, o ligurita poate avea un volum de doua ori mai mare decat o alta.

Numerele de pe marginea instrumentului de masurat sunt de obicei scrise cu caractere mici si e nevoie de mare atentie. Cele mai des folosite instrumente de masurat sunt urmatoarele:

- dopuri de dozare – pentru copii care pot bea fara sa verse din lichid; numerele de pe margine vor fi studiate cu atentie pentru asigurarea dozei corecte; dopul este asezat pe o suprafata plana si lichidul va fi masurat la nivelul indicat pe capac

- linguri cilindrice de dozare – pentru copii care pot sa bea dar cu probabilitate de a varsa din lichid; se masoara lichidul; copilul va sorbi medicamentul din lingura

- pipeta – pentru copiii care nu pot bea din ceasca; se pune medicamentul in pipeta si se masoara; medicamentul se administreaza repede copilului inainte sa inceapa sa picure

- seringa - pentru copiii care nu pot bea din ceasca; medicamentul va fi administrat in jet, in portiunea posterioara a gurii copilului; unele seringi sunt prevazute cu capace pentru a impiedica scurgerea medicamentului din seringa; aceste capace trebuie indepartate inainte de administrarea medicamentului, apoi aruncate sau pastrate la distanta de copii.

Seringa poate fi dozata corect si poate fi asezat capacul la loc. Este indicata folosirea seringilor speciale de administrat medicamente la copii, dar in cazul in care este necesara utilizarea unei seringi hipodermice (cu ac), intotdeauna se va inlatura acul.

Se pot folosi diferite tratamente pentru copii, care ajuta la procesul de vindecare a racelii. Odihna copilului este unul dintre cele mai importante aspecte in tratarea bolii micutului.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate